Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ


Η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από την ολοένα και σκληρότερη πολιτική των κυρίαρχων προς τη κοινωνία, ακολουθώντας το δόγμα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Η κοινωνία και ειδικότερα η νέα γενιά αντιμετωπίζει τα πλέον ζωτικά ζητήματα και στοχοποιείται όλο και περισσότερο από τις μνημονιακές πολιτικές. Χιλιάδες νέοι και νέες επιβιώνουν ανάμεσα στη γκρίζα ζώνη επισφάλειας και ανεργίας, άλλοι σπουδάζουν δίχως καμία ορατή προοπτική ενώ αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που απογοητευμένοι/ες από την κατάσταση στη χώρα, επιλέγουν το δρόμο της μετανάστευσης. Στην εκπαίδευση, μετά από αλλεπάλληλα αντιδραστικά νομοθετήματα, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που μετατρέπει την παιδεία από δικαίωμα σε προνόμιο και προβάλει την ιδιωτική εκπαίδευση σαν το μόνο δρόμο.

Η εποχή που ζούμε, όμως, χαρακτηρίζεται και από κάτι άλλο. Από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν στα χρόνια του μνημονίου. Με πολλά και ποικιλόμορφα κινήματα (πχ κίνημα πλατειών), αντιφασιστικές δράσεις, πλατιά δίκτυα αλληλεγγύης και μεγάλες γενικές απεργίες. Χαρακτηρίζεται από την ανάγκη του κόσμου να βρει διέξοδο στο αδιέξοδο. Απέναντι στην ελληνική μνημονιακή πραγματικότητα, αναπτύσσεται η κοινωνία της αυτο-οργάνωσης, των αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων, των δικτύων αλληλεγγύης και αντίστασης.
Ακόμα και μέσα στις σχολές, ομάδες φοιτητών δημιούργησαν αυτοδιαχειριζόμενα κυλικεία, αντικαθιστώντας τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, κάνοντας πράξη  την αυτοοργάνωση και τη συμμετοχή. Χώροι αυτοχρηματοδοτούμενοι με στόχο να καλύψουν τις πρωταρχικές ανάγκες των φοιτητών, λειτουργώντας ως αντιπαράδειγμα συλλογικής δράσης.

Το ίδιο κλίμα, οραματιζόμαστε και εμείς τη δημιουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου με συνελεύσεις διαχείρισης, άμεση δημοκρατία, πλατιά συμμετοχή και αυτονομία. Με στόχο πέρα από την οικονομική ανακούφιση των φοιτητών, τη δημιουργία ενός ανοιχτού και ζωντανού χώρου συνάντησης ιδεών, πολιτιστικών δράσεων και επανακατοχύρωσης του αισθήματος του συλλογικού. Μία κίνηση υπεράσπισης του ακαδημαϊκού ασύλου,  που καταπατάται ολοένα και περισσότερο.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 28/5 ΣΤΙΣ 14:00, ΜΑΖΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ 1η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου