Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

Πέρα από τα πρώτα επιτεύγματα του υπουργείου παιδείας και της απονομιμοποιημένης κυβέρνησης Παπαδήμου (καταπάτηση ασύλου, μείωση συγγραμμάτων και φοιτητικών παροχών, ποινικοποίηση φοιτητικών αγώνων) ήρθε η ώρα να επιβάλλει το υπουργείο παιδείας την πρώτη μεγάλης κλίμακας αλλαγή στη λειτουργία των πανεπιστημίων και ΤΕΙ: τα περιβόητα Συμβούλια Διοίκησης. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αλλά και η ελληνική κοινωνία ξέρουν πολύ καλά ότι ο νόμος αυτός σημαίνει το τέλος της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τι σημαίνει όμως Συμβούλιο Διοίκησης ακριβώς:


  • Μετατρέπει τα ΑΕΙ και ΤΕΙ σε Α.Ε.(εταιρείες) που θα παράγουν υπερειδικευμένους υπαλλήλους μιας χρήσης και όχι επιστήμονες με ευρεία επιστημονική συγκρότηση και κριτική σκέψη.
  • Διασπά τα πτυχία σε δύο κύκλους, με στόχο την εισαγωγή διδάκτρων και την «αυτοχρηματοδότηση» των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και παράλληλα κατεδαφίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα της έρευνας.
  • Καταργεί τη δημοκρατική αυτοδιοίκηση του πανεπιστημίου και δημιουργεί ένα ολιγαρχικού χαρακτήρα όργανο που θα τελεί κάτω από τον ασφυκτικό επιχειρηματικό έλεγχο, διαλύοντας με τον τρόπο αυτό κάθε ίχνος δημοκρατίας στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
  • Ανοίγει τον δρόμο σε καταργήσεις - συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών με αγοραία κριτήρια καθώς και σε απολύσεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.
Τέλος η εκπαίδευση που ξέραμε. Αντί να διαμορφώσουμε την παιδεία του αύριο, κατεδαφίζουν ότι απέμεινε στο όνομα της ελεύθερης αγοράς και κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου !! 
Την Τετάρτη 08-02-12 ήταν προγραμματισμένη η διαδικασία των εκλογών του συμβουλίου διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου. Η διαδικασία ήταν εξ’ αναβολής καθώς τις 3 προηγούμενες φορές δεν πραγματοποιήθηκε μετά την παρέμβαση φοιτητών των ΤΕΙ Ιωαννίνων και Άρτας αλλά και το μπλοκάρισμα της διαδικασίας μετά από αποφάσεις που πάρθηκαν από τους φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στο νόμο πλαίσιο Διαμαντοπούλου για την παιδεία το φθινόπωρο.

Το κτίριο της διοίκησης στο οποίο θα πραγματοποιούνταν οι εκλογές ήταν ΄΄κλειδαμπαρωμένο΄΄ και προφυλασσόταν από εταιρεία security με σκοπό να μην επιτρέψουν στους φοιτητές να σταματήσουν τη διαδικασία. Ύστερα από πολλές προσπάθειες μπλοκαρίσματος των εκλογών και μετά από συνεχείς αντιμαχίες με καθηγητές, οι εκλογές μεταφέρθηκαν στο ΤΕΙ Άρτας και μετά ξανά στη διοίκηση. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί η παραποίηση της διαδικασίας με τις εκλογές να πραγματοποιούνται σε παραπάνω από ένα μέρη με αυτοσχέδιες κάλπες και ψήφους από την «πίσω πόρτα».

Αυτοί όμως οι οποίοι υποστήριξαν φανατικά και με σθένος τις εκλογές ήταν όλοι οι μόνιμοι καθηγητές του ΤΕΙ Ηπείρου (με τη συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών του ΤΕΙ Ιωαννίνων) οι οποίοι από την αρχή ως το τέλος ήταν ιδιαίτερα προκλητικοί απέναντι στους φοιτητές. Οι καθηγητές έβριζαν και απειλούσαν τους φοιτητές καλλιεργώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας, ξεχνώντας πως με τα συμβούλια διοίκησης και το νέο νόμο η παιδεία διαλύεται και ο δημόσιος χαρακτήρας της χάνετε. Επιπλέον, με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γκίκα επιτέθηκαν βίαια στου φοιτητές απειλώντας τους πως θα διαγραφούν όλοι αφού πρώτα κάλεσαν και την αστυνομία.

Η διαπίστωση είναι μία και ξεκάθαρη, οι μόνιμοι καθηγητές του ΤΕΙ Ηπείρου είναι απέναντι στους φοιτητές, απέναντι στην ακαδημαϊκή και αξιοκρατική μόρφωση, απέναντι στην εκπαίδευση για όλους, αλλά και απέναντι στην κοινωνία, αφού στηρίζοντας το νόμο πλαίσιο για την παιδεία στηρίζουν στην πράξη όλη αυτήν την πολιτική που έχει φτάσει το σύνολο της κοινωνίας στην εξαθλίωση, τη φτώχεια, την επισφάλεια και την ανεργία. Εμείς ως φοιτητές δεν πρέπει να σταματήσουμε εδώ, μέσα από νέες αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, από κινητοποιήσεις και αγώνες έχουμε χρέος να σταθούμε απέναντι σε όσους μας ετοιμάζουν ένα μαύρο μέλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου